Metabolismy zkušeností – Adéla Matasová

recenze výstavy v ART ANTIQUES, květen 2022 – online ZDE

ADÉLA MATASOVÁ: METASYSTÉMY, GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE, KUTNÁ HORA, 20. 3. – 5. 6. 2022, KURÁTOŘI: VERONIKA MAREŠOVÁ, MICHAL KOLEČEK, WWW.GASK.CZ

Nevím, kde jsem ho cestou českým uměním posledních desetiletí ztratil, nicméně onen intenzivní pocit okouzlení a vnoření se do světa současného uměleckého díla mne v lokálním kontextu u autorů starších ročníků již před nějakou dobou z velké části opustil.

Stály za tím jak proměny umělecké poetiky, tak jistá generační distance, která se od aury starších umělců postupně překlopila v nadhled nad tvorbou mnohem mladších autorů. Myslím si, že tento „disenchantment“ prožívá či prožila velká část lidí, kteří se delší dobu zajímají o současné umění i jeho proměny. Dokonce mám někdy podezření, že mu určitým způsobem podléhá i velká část samotných umělců, kteří pod tlakem neodvratné životní reality i vyprchavší rezonance jejich výrazu s danou dobou zůstanou spíše už jen profesionálními řemeslníky plnícími i nadále svůj estetický produkční plán. O to větší mám radost, když se setkám s uměleckou tvorbou, která nejen že neztratila nic ze své i v dnešním kontextu živé síly sdělení, ale dokáže i mne samotného jako diváka pořádně vymáchat v moři prožité zkušenosti…. (celý text v tištěné i internetové verzi Art Antiques)